Uutiset

6.8.2020Aluetiedote 5 2020Lue lisää »21.4.2020Aluetiedote 4 2020Lue lisää »10.2.2020Aluetiedote 3/2020Lue lisää »

Yhteystiedot

OAJ:n Satakunnan alueyhdistys
Isolinnankatu 24, 5. krs
28100 PORI
yhdistys@oajsatakunta.fi

pj. Mea Nordberg
pj@oajsatakunta.fi
044 3200555

alueasiamies Virpi Ojala
alueasiamies@oajsatakunta.fi
044 762 4145

Noviisina OAJ:n valtuustossa

Tiistai 28.5.2019 klo 20:53

Tammikuussa kuulin Riitta Larneelta, joka on Aikuisopettajien liiton ja OAO:n piirin valtuutettu OAJ:n valtuustossa, ettei hän pääse osallistumaan kevätkokoukseen. Tämä tarkoitti, että minun olisi astuttava hänen valtuustosaappaisiinsa. Riitta toimi ensimmäisinä viikkoina sähköpostitoimistona, välittäen hänelle osoitetut valtuustopostit minulle. Lopulta OAJ:n toimistolta pyydettiin vahvistamaan osallistumiselleni valtuustoon. Tämänkin jälkeen muutamia sähköposteja vielä kulkeutui Riitalle, mutta lopulta osallistumiseni hyväksyttiin ja pääsin valtuustokokouksen postituslistalle.

Työskentely kohti toukokuun valtuustoa alkoi huhtikuussa, ennen OAJ Ammatillisten opettajien OAO:n valtuustoryhmän kokousta. Valmistautumiseen kuului mm. kokousasiakirjojen läpikäyntiä ja tutustumista valtuustotyöskentelyyn. OAJ:n Areenasta löytyy hyvää ohjeistusta valtuutetuille ja varavaltuutetuille.

OAO:n valtuustoryhmän kokous, 24.-25.4.2019

Valtuustoryhmän kokouksessa työskenneltiin niiden aihepiirien parissa, joista oli tarkoitus pitää kokouksessa joko ponsi tai puheenvuoro. Sain tehtäväkseni valmistella puheenvuoron aiheesta ”Vapaan sivistystyön opettajien iltatyölisä ja viikonlopputyö OVTES:issä”. Aiheen pohdinta aloitettiin kokouksessa Aikuisopettajien liiton AKOL:n omalla porukalla. Puheenvuoron työstämistä jatkoin kotona, hyvää taustatukea antoivat kotijoukot, AKOL:n vapaan sivistystyön TES-neuvojat, valtuutettu Mirva Salokorpi sekä puheenjohtaja Maarit Rahkola.

Valtuuston kevätkokous 8.-10.5.2019

Matka kokoukseen alkoi Porin rautatieasemalta keskiviikkona kello 5.20, tavoitteena saapua Pasilaan klo 9 aikoihin, jotta ehtisin hörppäämään kupposen kahvia ennen kokousta. Ensimmäisen valtuustopäivän kokousputki käynnistyi kello 10 valtuustopiirien sääntömääräisellä kevätkokouksella. Valtuustopiirejä ovat YSI, OAO ja LTOL, näistä kolmesta osallistuin OAO:n valtuustoryhmän piirikokoukseen.

Varsinainen valtuustokokous starttasi klo 13.00 OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen puheenvuorolla, jossa käsiteltiin mm. ammatillisen koulutuksen perusopetuksen vuosityöaikakokeilua ja ammatillisen koulutuksen vuosityöaikaa. Tärkeänä nostona puheessa oli myös väestön ikärakenne Suomessa: riittävä syntyvyys takaa meille töitä tulevaisuudessakin.

Kokous keskeytettiin, kun meppivaaliehdokkaat saapuivat vaalitenttiin. Ehdokkaiden digitaidot joutuivat koetukselle, kun he tekivät itsestään Pecha Kucha -esittelyt. Ehdokkailta kysyttiin OAJ:n EU-vaalitavoitteiden mukaisia sekä eri valtuustoryhmien valmistelemia kysymyksiä. Vaalitenttiin osallistuivat Miapetra Kumpula-Natri, Fatim Diarra, Arto Luukkanen, Henna Virkkunen ja Mirja Vehkaperä.

Vaalitentin jälkeen iltapäivällä kokoontuivat valtuustoryhmien. OAO:n valtuustoryhmän kokouksessa käytiin läpi salissa torstaina esitettävät puheenvuorot ja ponsiesitykset. Markku Perttunen oli mukana kokouksessa kertomassa ammatillisten vuosityöaikaan liittyvistä sopimustulkinnoista ja -tarkennuksista, myös me valtuutetut pääsimme tenttaaman Markkua.

Kokous jatkui torstaina klo 9 ja kokouksen alussa kuulimme järjestömme puheenjohtajan ajankohtaiskatsauksen edunvalvonta- ja järjestöasioista. Lyhyen puheenvuoron jälkeen jakauduimme pienryhmiin, joissa kuulimme tarkemmat katsaukset koulutuspoliittisiin, tulo- ja palkkapoliittisiin, järjestöpoliittisiin sekä viestintäasioihin.

Pienryhmien katsausten jälkeen oli vuorossa OAJ:n hallituksen kyselytunti, jossa hallituksen jäsenet vastasivat valtuuston jäsenten etukäteen toimittamiin kysymyksiin. Samassa yhteydessä käytiin yleiskeskustelu, jossa saimme kuulla mm. OAJ:n ja alueyhdistysten eduskuntavaalivaikuttamisesta, parhaiten tässä onnistui OAJ Päijät-Hämeen alueyhdistys, alueyhdistykset OAJ Satakunta ja OAJ Pohjois-Savo saivat kunniamaininnan. Hyvä me!

Torstaina iltapäivällä salissa käytiin läpi valtuustoryhmien ja alueyhdistysten puheenvuorot ja ponsiesitykset. Lauri Hietalahti, OAO:n valtuustoryhmän puheenjohtaja, piti ryhmäpuheen jatkuvasta oppimisesta ja ammatillisten vuosityöajasta. Oma puheenvuoroni käsitteli vapaan sivistystyön opettajien iltatyölisää ja viikonlopputyötä koskevaa epäkohtaa. Kaiken kaikkiaan kuulimme yli 50 valtuutettujen pitämää puheenvuoroa.

Puheenvuorojen ja Iltapäiväkahvin jälkeen kokouksessa käsiteltiin ja hyväksyttiin mm. OAJ:n toimintakertomus ja järjestön taloussääntö, vahvistettiin tilinpäätös sekä jäsenmaksun suuruus. OAJ Satakunnan puheenjohtaja Arja Laulainen käytti puheenvuoron OAJ:n kansainvälistä toimintaa ohjaavasta strategiasta.

Perjantain kokouspäivä käynnistyi valtuustoryhmien kokouksella.  Työelämäasiamies Riina Länsikallio kertoi ryhmille ”Työhyvinvoinnin lukuvuodesta 2019-2020”. Kokouksessa käytiin läpi valiokuntiin menevät ponnet. Valiokunnat kokoontuivat heti valtuustoryhmien kokouksien jälkeen, itse olin mukana tulo- ja palkkapoliittisessa valiokunnassa. Kaiken kaikkiaan valiokunnissa oli käsiteltävänä 28 ponsiesitystä, joista tulo- ja palkkapoliittisia ponsia oli 15 kappaletta.

Kokousrupeaman loppurutistuksena oli Ammattijärjestötoiminnan uudistaminen ja osallistamisen uudet tavat -työpaja. Tarkoituksena oli antaa kehittämispäällikkö Juha Makkosen työryhmälle eväitä siihen, miten nuoria opettajia saataisiin mukaan ammattiyhdistystoimintaan. Itse pidän nuorten aktivointia hyvin tärkeänä, jotta järjestö olisi toimintakykyinen myös tulevaisuudessa.

Lopuksi nuijittiin kokouksen viimeiset päätöskohdat ja hyväksyimme valtuuston yhteisen kannanoton. Valtuustokokous oli minulle antoisa ja mielenkiintoinen kokemus.

Kiitos kaikille valtuutetuille, puheenjohtajistolle, hallitukselle ja muille läsnäolijoille.

 

Kimmo Liljeroos

valtuustossa.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Yhdessä olemme vahvoja

Maanantai 2.9.2013 - Arja Laulainen

luottamusmiehia.jpg 

Keskiviikkona 28.8. OAJ:n ammatillisten kenttäkierros pysähtyi Porissa. Kierroksen teeman mukaisesti alueyhdistys kokosi satakuntalaiset ammatilliset toimijat yhteisen pöydän ympärille: aamulla kokoontuivat luottamusmiehet, lounaspöydässä istuivat koulutuksenjärjestäjien edustajat, pääluottamusmiehet ja OAJ:n edustajat ja päiväkahveille saimme mediaseuraa. Iltaohjelma keräsi ”Kauppikselle” ison joukon ammatillisia opettajia kuulemaan ja kyselemään yt-asioista.  

 

Ammatillinen koulutus on isojen muutosten edessä, kun valtiovalta tulevina vuosina kiristää rahahanaa; yksikköhintojen vähennykset ja indeksijäädytykset näkyvät varmasti opetuksen toteutustavoissa ja myös opetuspaikoissa. Nyt joudutaan todella miettimään, miten opetuksen laatu saadaan taattua ja turvattua – paniikkia emme lietso, mutta tässä tilanteessa, jos milloin, tarvitaan todellista yhteisideointia ja -toimintaa.

 lounaalla.jpg

OAJ:n kenttäkierroksen yhtenä teemana on jäsenhankinta. Ammatillisella puolella meidän tulisikin kutoa jäsenpeittomme nykyistä leveämmäksi.  Meillä Satakunnassa ammatillisen koulutuksen järjestäjistä WinNova ja SAMK toimivat osakeyhtiömuotoisina, ja opetushenkilöstölle on syytä painottaa, että osakeyhtiössä OAJ:n luottamusmies palvelee ja auttaa vain ja ainoastaan OAJ:n jäseniä. Johan ammattijärjestömme nimikin sen paljastaa: OAJ on ainut oikea taho edustamaan ja neuvottelemaan opettajien työehdoista ja sopimuksista!

 

OAJ Satakunnan alayhdistyksissä on nyt jäsenenä 997 ammatillista opettajaa ja määrä voisi olla suurempikin. Jäsenet, herätellään työkavereita ja pyydetään mukaan toimintaan – yhdessä olemme vahvoja!

 

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

NYT KUN KESÄ MENNYT ON...

Sunnuntai 11.8.2013 klo 18:58 - Arja Laulainen

beach1.jpgArki on alkamassa. Toivottavasti kesästä jäi rusketusraitojen lisäksi levännyt mieli.

Parhaillaan julkisuudessa keskustellaan koulujen kesälomien siirtämisestä parilla viikolla nykyistä ajankohtaa myöhäisemmäksi – elokuuhan on vielä kesää, ainakin Etelä- ja Keski-Euroopassa ja Suomen matkailukausi katkeaa koulujen alkuun kuin seinään. Siirto saattaisi toimiakin, mutta väläytelty alueellinen kesälomien porrastus tuntuu täysin torsolta ajatukselta.

Käynnistimme Satakunnan alueyhdistyksen kevätkaudella, ja nyt syksyllä on varsinaisen vaikuttamisen ja toiminnan aika. Kesääkään emme vain lomailleet; suuri koulutuskeskustelu ja OAJ:n teltta työllistivät SuomiAreenan aikaan satakuntalaista ay-väkeä. Kiitokset vielä koulutuskeskustelua mainostaneille, seuranneille ja erityisesti teltalla päivystäneille!

Jo tänä kesänä saimme emännöidä SuomiAreena-viikolla neljän eri alueyhdistyksen väkeä ja tätä heinäkuista tapaamista haluammekin jalostaa. Ensi kesänä uusiksi uudella teemalla ja entistä suuremmalla porukalla. Tänä kesänä todistimme: ”Pink Floyd oli väärässä! ”

Syksyymme mahtuu paljon: ammatillisen koulutuksen päivä, OAJ on the Road, syysseminaari, YSIläisten puheen- ja koulutoimenjohtajien seminaari, lastentarhanopettajien seminaari jne. Juuri hyväksytyt sääntömmekin ovat menossa uusiksi.

Tärkein vaikuttamiskeinomme tulee todeksi jäsenyhdistyksiemme aktiivisen toiminnan myötä, sillä kasvatuksen ja koulutuksen puolestapuhujia tarvitaan joka kolkassa ympäri Satakuntaa.

Iloa ja energiaa työpäiviin ja ay-toimintaan!

11.8.2013

1 kommentti .

Terveiset Merikarvialta

Lauantai 10.8.2013 klo 20:30 - Virpi Ojala

Keskiviikko 24.4.

Tänään ajelin Merikarvialle tutustumaan OAJ:n Merikarvian paikallisyhdistyksen toimintaan ja opettajiin. Iltaa vietettiin maistellen erilaisia juustoja ja kuohuviinejä ja olihan joukkoon yksi samppanjakin eksynyt.

Merikarvian paikallisyhdistys on vireä ja aktiivinen A-mallinen yhdistys. Kevään 2013 aikana yhdistyksellä oli ollut jo monenlaisia aktiviteetteja, joista jäsenistölle oli kerrottu mm. jokaiselle jäsenelle jaetussa jäsentiedotteessa.

Alueyhdistyksen hallituksessa Merikarvian paikallisyhdistystä edustaa yhdistyksen puheenjohtaja Marita Ojala, joka toimii myös alueyhdistyksen koulutusryhmän puheenjohtajana.

 

 dscf0266.jpg

OAJ:n Merikarvian paikallisyhdistys ry

Jäseniä yhdistyksessä 45

hallituksessa            

puheenjohtaja Marita Ojala

varapuheenjohtaja/IT- ja jäsenasiavastaava Jani Heleniusdscf0267.jpg

sihteeri Sinikka Oikarinen

4 jäsentä

muita luottamushenkilöitä

pääluottamusmies Sirpa Pigg-Aulamo

rahastonhoitaja Riitta Palomäkidscf0271.jpg

emäntä/työsuojeluvaltuutettu Katri Viikilä

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Puhetta johtamassa OAJ:n valtuustossa

Sunnuntai 19.5.2013 klo 20:12 - Arja Laulainen

oaj_kevat13.jpgKeskiviikosta perjantaihin kokousti OAJ:n 150-jäseninen valtuusto Helsingissä, Paasitornissa.

Asialistalla oli ajankohtaisten edunvalvonta- ja järjestöasioiden lisäksi mm. ylijäämäinen tilipäätös, jäsenmaksujen suuruus ja kantotapa, selvitys valtakunnallisten yhdistysten jäsenmaksuista ja OAJ:n tulevaisuustyö.

Varsinais-Suomen alueyhdistys oli tehnyt valtuustoaloitteen, jossa vaadittiin toimia ja ohjeita opettajiin kohdistuvan epäasiallisen käytöksen ja kiusaamisen pysäyttämiseksi.

Valtuusto antoi myös julkilausuman, jossa vaadittiin Jyrki Kataisen hallitusta kiirehtimään home- ja kosteusvauriokoulujen, -päiväkotien ja -oppilaitosten korjauksia. OAJ:n valtuusto muistutti siitä, että kunnat eivät omin rahoin korjausurakasta selviä, vaan tarvitaan valtion nykyistä suurempaa panostusta.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen vieraili kokouksessamme torstaina, ja vaikka valtiovarainministerillä ei ollut taloudesta hyviä uutisia tuomisinaan, keräsi ex-opettaja kokousväeltä pisteet asiantuntevalla ja samalla rennolla esiintymisellään.

Kokouksen päätöspäivänä saimme kuulla OAJ:n Satakunnan alueyhdistyksen osalta todella mielenkiintoisesta opetusministerin vaihdoksesta: porilainen asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru saa arvokkaan opetusministerin salkun kannettavakseen. Onnea Kristalle uuteen tehtävään!

Porissa 19.5.2013

Arja Laulainen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: OAJ:n Valtuusto, Arja Laulainen, pj

OAJ Satakunnan www-sivut avattu!

Keskiviikko 1.5.2013 klo 21:00 - Arja Laulainen

img_0128.jpgTervetuloa OAJ Satakunnan vasta avatuille, tuoreutta vihertäville nettisivuille!

Yhdistyksemme aloitti toiminnan tammikuun alussa, ja OAJ:lla on nyt koko maata kattava alueyhdistysten verkko. Niin Satakunnassa kuin koko Suomessa alueyhdistykset kokoavat kasvatus- ja opetusalalla työskentelevät OAJ:n jäsenet alueelliseen edunvalvontatyöhön.

Yhdistyksemme muodostuu 22 paikallisyhdistyksestä ja jäsenyhdistyksemme jäsenet työskentelevät päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakoulussa koko Satakunnan alueella.

Nyt avatut nettisivut ovat tärkeä linkki viestintämme perillemenossa, www.oajsatakunta.fi sivuilta löytyvät yhteystietomme,  tulevat tapahtumat ja edunvalvontatyöhömme liittyvät kannanotot.

OAJ Satakunta on mukana myös Facebookissa: tule kaveriksi, seuraa sivujamme ja pysy hereillä ay-toiminnassa!

Vappupäivänä 2013

Arja Laulainen

puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta.

Terveiset Köyliöstä

Torstai 14.3.2013 - Virpi Ojala

Tänään pääsin tutustumaan OAJ:n Köyliön paikallisyhdistykseen ja sen aktiivisiin jäseniin. Minut oli kutsuttu mukaan paikallisyhdistyksen kevätkokoukseen Säkylään Huovinrinteen Upseerikerholle. Puitteet olivat todella hienot ja mainitsemisen arvoista on myös, että Köyliön paikallisyhdistyksen kevätkokoukseen osallistui yli 50 % yhdistyksen jäsenistöstä. Moni satakuntalainen paikallisyhdistys voi vain haaveilla tällaisesta aktiivisuudesta.

Muutenkin yhdistyksen toiminta kuulosti monipuoliselta, erityisen kivalta kuulosti ”Legendaarinen tour de Köyliönjärvi –pyöräily” kaikkine hauskoine etappeineen.

koylion_opy.jpg

OAJ:n Köyliön paikallisyhdistys ry
Jäseniä yhdistyksessä 29
hallituksessa
puheenjohtaja Tarja Putko
varapuheenjohtaja Jarmo Mylläri
taloudenhoitaja Juha Jalava
sihteeri/jäsenasioiden hoitaja/tiedottaja Lauri Savolainen
4 jäsentä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Köyliö, Virpi Ojala, OAJ.n Köyliön paikallisyhdistys, OAJ Köyliö